top of page
  • Writer's pictureYoli & minimum

Stay safe while you play!


Η απαραίτητη προστασία από τον ήλιο


Το καλοκαίρι είναι εδώ και μικροί και μεγάλοι περιμένουν με ανυπομονησία να βρεθούν στις παραλίες. Ο ήλιος και η θάλασσα έχουν αναζωογονητική δράση, προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς, και βέβαια, είναι το σήμα κατατεθέν του ελληνικού καλοκαιριού. Η έκθεση στον ήλιο βελτιώνει τη διάθεσή μας και είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της βιταμίνης D, ωστόσο, όταν είναι παρατεταμένη και γίνεται χωρίς προστασία, μπορεί να έχει συνέπειες στην υγεία μας, κυρίως των παιδιών, για αυτό θα πρέπει να γίνεται σωστά και με προσοχή.




Ποιες είναι οι επικίνδυνες ώρες έκθεσης στον ήλιο;


Η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία είναι έτσι κι αλλιώς επικίνδυνη, ωστόσο οι ειδικοί συστήνουν να αποφεύγουμε τις ώρες μεταξύ 11:00 - 16:00. Στην πράξη, όμως, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, ειδικά στις καλοκαιρινές διακοπές μας.



Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά;


Τα παιδιά πρέπει να βρίσκονται στη σκιά όσο γίνετε περισσότερο, όμως αυτό δεν είναι πάντα εύκολο να επιτευχθεί. Ο καλύτερος τρόπος για να τα προστατεύσουμε είναι τα μπλουζάκια και μαγιό που προσφέρουν αντηλιακή προστασία UPF50+. Όσο για τα σημεία του σώματος που μένουν ακάλυπτα, απαιτείται η χρήση αντηλιακού με δείκτη προστασίας SPF30 και άνω.


Τι είναι η προστασία UPF50+ στα υφάσματα;


Για να έχει ένα ύφασμα UPF50+ θα πρέπει να περάσει από ειδική επεξεργασία με συστατικά που αναστέλλουν την υπεριώδη ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της κατασκευής του. Για να λάβουν τη σχετική πιστοποίηση τα προϊόντα αυτά, δηλαδή ότι προσφέρουν «τέλεια προστασία» καθώς μπλοκάρουν το 97,5% της υπεριώδους ακτινοβολίας, περνούν από αυστηρότατους και διεξοδικούς ελέγχους. Φυσικά, όλα τα υφάσματα προσφέρουν κάποιου είδους προστασίας από τον ήλιο σε διαφορετικό βαθμό. Τα περισσότερα βαμβακερά και συνθετικά υφάσματα μπλοκάρουν τις υπεριώδης ακτίνες του ήλιου (UVR) κατά 50%, ενώ όταν το ύφασμα βραχεί η προστασία του μειώνεται στο μισό, δηλαδή 25%. Αυτή είναι και η ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στα απλά και αντηλιακά μπλουζάκια (λύκρα). Επιπλέον, τα αντηλιακά μπλουζάκια στεγνώνουν πιο γρήγορα και κρατάνε τα παιδιά πιο ζεστά όταν βραχούν.




Tips από μια μαμά που περνάει πολλές ώρες στην παραλία:


- Τα αντιηλιακά σε μορφή σπρέι εφαρμόζονται πιο εύκολα, ακόμα και αν τα κυνηγάτε!

- Θα χρειαστείτε 2 αντιηλιακά μπλουζάκια για κάθε παιδάκι εάν μένετε πολλές ώρες στην παραλία. Τα παιδιά θα μπουν και θα βγουν αρκετές φορές στην θάλασσα, οπότε καλό είναι να έχετε και ένα στεγνό μαζί σας. Φοριέστε τα μπλουζάκια στα παιδιά την ώρα που παίζουν στην άμμο και είναι περισσότερο εκτεθειμένα.

- Κάντε μια συμφωνία πριν ξεκινήσετε για την παραλία για τις πιο δύσκολες ώρες. Εάν είστε από το πρωί στην θάλασσα φορέστε στα παιδιά τα μπλουζάκια τους. Αργότερα, καθήστε όλοι μαζί κάτω από την ομπρέλα σας ή από κάποιο αρμυρίκι! Εκείνες οι ώρες, μπορούν να γίνουν οι ώρες του παγωτού, του βιβλίου, του παιχνιδιού ακόμα και του ύπνου. Μικρές, γρήγορες βουτιές φυσικά και επιτρέπονται!

- Δώστε πολύ νερό στα παιδάκια σας!

- Μην εκθέτετε τα παιδιά αμέσως στον ήλιο. Κάντε το σιγά σιγά κ προοδευτικά.

- Επιλέξτε κατάλληλα αντιηλιακά ειδικά σχεδιασμένα για το παιδικό δέρμα με δείκτη ηλιακής προστασίας (UPF) υψηλότερο από 25+. Εφαρμόζετε τουλάχιστον κάθε 2 ώρες επαρκή ποσότητα αντηλιακού χωρίς να ξεχνάτε τις περιοχές των αυτιών, τον αυχένα, τα ποδαράκια και τα χεράκια τους.

- Προστατεύστε τα παιδιά σας φορώντας τους ειδικά αντηλιακά ρούχα, μαγιό και καπέλα με UPF και χωρίς χημικά πρόσθετα.





xoxoxox

Yoli & minimum


91 views0 comments
bottom of page